Stäng fönster Ljungby kn, BERGA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Berga kyrka ritades av Jacob Wilhelm Gerss och uppfördes mellan åren 1819-1821. Kyrkan är belägen på en höjd i utkanten av samhället Lagan och är en förhållandevis stor landsortskyrka som när den uppfördes rymde 1300 besökare. Kyrkan invigdes den 22 maj 1825 av biskop Esias Tegnér. Kyrkoinvigningen var Tegnérs första kyrkoinvigning som biskop i Växjö stift.

Den gamla kyrkan som revs 1819 var uppförd i sten och belägen strax söder om den nuvarande och efter en utgrävning under 1990-talet finns det idag utmärkt var den gamla kyrkan stod. Kyrkogården i Berga har en utsträckt rektangulär form med kyrkan centralt placerad på den ursprungliga kyrkogårdsdelen. Genom åren har den kommit att utvidgas i etapper åt norr. De äldsta kvarteren (A och B) ligger därför i söder. Kyrkogården ligger upphöjd ca en meter över den omkringliggande terrängen och ramas in av en kallmurad naturstensmur. Uppe på muren har man planterat en tujahäck. Gångarna kring kyrkan och på kyrkogården är belagda med grus och delar in kyrkogården i fem gravkvarter. Kyrkogården är inbäddad i lummig grönska och ramas in av stora lövträd, övervägande lönn. I anslutning till den västra kyrkogårdsmuren har man grävt ut ett rum för att rymma kyrkans bårhus vars port nås från den angränsande parkeringen. Prästgården är belägen rakt öster om kyrkan. På kyrkogårdens södra del ligger den s.k. Tykastenen som är en granithäll med inhuggna sinnebilder av barndomen, ålderdomen, döden och förintelsen.