Stäng fönster Älvdalen kn, ÄLVDALENS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Älvdalen är en kyrkby med radbykaraktär i Österdalälvens dalgång. Kyrkan ligger strax söder om ortens centrum, på ett förhöjt parti öster om landsvägen. Väster och strax nedanför kyrkan passerar riksvägen som även genomkorsar samhället. Kring kyrkan förekommer eller har förekommit, som oftast i kyrkbyar, en rad andra offentliga byggnader. Bland dessa kan nämnas kyrkoherde-, komminister- och kantorsbostad, pastorsexpedition och församlingshem, skola, kommunalhus, tingshus och järnvägsstation.

Strax söder om kyrkan och parallellt med denna ligger prästgården vars nuvarande manbyggnad uppfördes omkring 1800. Kyrkoherdebostaden har dock genomgått ett antal renoveringar och förändringar. Intill prästgården i öster står numera det berömda kyrkhärbret, kyrkans tiondebod som daterats till 1285 och anses vara Dalarnas äldsta timmerbyggnad. Härbret stod fram till 1961 intill södra kyrkogårdsmuren men flyttades därefter längre ut intill prästgården. Bredvid härbret står en loftbod från 1570-talet, vilken har tillhört den första prästgården. Mitt emot prästgårdens manbyggnad ligger en röd byggnad. Den dateras till 1809 och har bl.a. brukats som sockenstuga. Sydost om prästgården, i förlängning av denna, ligger en tegelbyggnad uppförd på 1970-talet som komministerbostad.

I anslutning till kyrkan finns tre kyrkogårdar från olika perioder, den äldsta ligger inom kyr-kotomtens murar. Gamla kyrkogården är inhägnad med en bred kallmurad stenmur av naturstenar. Ingångar finns i norr, väster och söder. De inramas av vitputsade stolpar med tälttak av koppar, krönta med kulor. Stolparna bär pargrindar av svartmålat smide. I sydost finns en äldre ingång med stenpelare av huggen sten. Grusgångar löper kring kyrkans murar. Gångarna på södra sidan samt planen framför tornet är täckta med röda sandstenshällar.

Parkeringsplatser finns i norr, utanför muren mot skolans tomt, samt på andra sidan landsvägen, framför den västra kyrkogården.

Övrigt
På 1600-talet omfattade prästgården ett trettiotal byggnader. Kyrkhärbret och loftboden, i anslutning till kyrkan och prästgården, är sedan 1985 byggnadsminnesförklarade.

Övriga byggnader och närmiljö
Norr om kyrkan ligger skolbyggnader, såväl äldre som nya och därefter en praktfull byggnad i utpräglad nationalromantisk stil, ursprungligen kommunalhus och tingshus, numera bibliotek.
Ett lokstall uppfört av tegel står nedanför kyrkan i söder på andra sidan landsvägen. Byggnaden påminner om den forna järnvägsförbindelsen som slingrade sig förbi byarna i dalen.