Stäng fönster Älvdalen kn, EVERTSBERGS KAPELLS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Evertsbergs kapell är beläget i den lilla byn med samma namn, ca två mil sydväst om moderkyrkan i Älvdalen. Byn är anlagd i anslutning till ett öppet platåliknande område i det vida fäbodlandskapet där skogen skapar naturliga avgränsningar för bygden. Kyrkan ligger i södra utkanten av den större klungbyn vars bebyggelse ligger glest utspridd bland brukad mark.

Nedanför kyrkotomten i söder löper den uråldriga leden mellan Mora och Lima, idag del av Vasaloppets sträcka. Öster om kyrkan finns ett antal byggnader som brukas som fritidshus. I väster sträcker sig ett öppet fält som närmast kyrkan korsas, längs med kyrkotomten, av en mindre grusväg. I norr ligger en låg och avlång byggnad och i vinkel med denna ett tillhörande uthus, byns forna skola som numera har omvandlats till bostäder. Från planen utanför boningshuset leder en grusgång till kyrkans port. Längs grusgången har nyligen ett antal träd planteras.

Kyrkotomten avgränsas i öster och söder, kring kyrkogården, av ett rödmålat spjälstaket. I söder finns även en kallmurad mur av natursten som stödjer kyrkogårdens terrasserade jord-fyllning. I norr ansluter kyrkan mot en större gräsplan som saknar inhägnad. Kyrkans område har en mycket sparsam vegetation med några björkar och buskar och har till större del ängskaraktär.

I anslutning till kyrkotomtens sydvästra hörn, men utanför inhägnaden, står en gammal tionde bod (även kallad ”kapellhärbre”) uppförd av knuttimmer. Boden är troligen från 1600-talet men bör ursprungligen ha stått på annan plats.