Stäng fönster Ljungby kn, HAMNEDA KYRKAS KYRKOMILJÖ , Kronoberg

Beskrivning
Hamneda kyrkogård ligger väster om själva samhället, nära Lagan och den före detta Riksväg 1. Kyrkogården är symmetriskt utformad och indelad i åtta jämnstora kvarter, med kyrkan i mitten. Den har aldrig blivit utvidgad utan har fortfarande en omfattning som står väl i proportion till kyrkans storlek. Marken är plan och ligger inte nämnvärt högre än sin omgivning. Runt kyrkogården finns förutom det halvöppna landskapet ett antal äldre bostadshus och en träindustri. Den nationalromantiskt utformade kyrkan uppfördes 1889-92 och har en fasad i grovhuggen granit. Den ger ett solitt intryck som anknyter till den gamla valvbron över Lagan, mittemellan kyrkan och den gamla prästgården.

Hamneda är en gammal kulturbygd, ca 500 meter nordost om den medeltida kyrkoruinen ligger Hamneda kyrka. Kyrkan ligger strax invid Lagan och är ett landmärke i Lagandalen. Kyrkogården är enkelt utformad med en inramning av granitstolpar som sammanlänkas av en grov kätting. Utanför denna kätting mot norr och väster finns en rygghäck utmed kyrkogårdsgränsen. De grusade gångarna är utformade som ett kors med kyrkan i mitten. Gångarna kantas av lönn och oxel. Gravarna är placerade i raka rader i öst-västlig riktning, gravarna på den nordvästra delen av kyrkogården markeras även med rygghäckar. Även ett sorgeträd finns representerat i trädbeståndet vilken består av en hängalm.