Stäng fönster Norrtälje kn, SINGÖ KYRKA KYRKOMLJÖ, Stockholm

Beskrivning
Singö är belägen i kustbandet, norr om Grisslehamn och har sedan 1950-talet broförbindelse till fastlandet. Historiskt har bygden alltjämt levt under knappa ekonomiska förhållanden. Befolkningen har haft sin huvudsakliga försörjning i fiske, sjöfart och småskaligt jordbruk. Periodvis har öborna livnärt sig på tillfälliga näringar i mindre skala som exempelvis kalk- och tegelbruk, träkolsframställning och marmorbrytning.

Singö tillhörde Häverö församling långt in på 1700-talet. Enligt skriftliga källor hade ön under denna period ett litet träkapell. Kapellet finns omnämnt redan i slutet på 1500-talet och var troligtvis beläget i Söderby, på ungefär samma plats som den nuvarande kyrkan. Singö fick en egen kyrkogård först 1713 och inte långt därefter, 1753, stod dagens kyrka klar. Den småskaliga kyrkan har sedan dess fungerat som öns hjärta. Många av Singöborna har sina förfäder begravda på kyrkogården och mycket av det sociala livet är knutet till kyrkan. Norr om kyrkan, på andra sidan den öppna kyrkbacken, ligger prästgården från 1820-talet, två skolbyggnader, storskolan från 1848 och småskolan från 1908, idag skolmatsal, och församlingshemmet från 1934. Väster om kyrkan ligger skolträdgården som in på 1930-talet användes i undervisning om trädgårdsskötsel, men har anor som prästgårdens humlegård. Öns enda affär är belägen utmed nya landsvägen söder om kyrkan. Livet på Singö har sitt nav i denna lilla trivsamma miljö, vars knutpunkter är kyrkan, affären, kyrkbacken, skolan och församlingshemmet.