Stäng fönster Ljungby kn, LIDHULTS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Lidhults kyrka ligger på en höjd i utkanten av Lidhults samhälle ett stycke öster om den gamla kyrkplatsen. Det äldsta belägget för ortnamnet är från 1334, då det skrivs ”Ligthohust”, men skrivningen kommer från ett påvebrev från Avignon och kan vara missuppfattat. 1405 skrivs det emellertid ”Lidhult sogn”. Kyrkan uppfördes 1877-78. Byggmaterialet är sten och väggarna är putsade och vitkalkade. Tornet med spetsig tornspira är beläget i väster. Långhuset är rektangulärt med halvrunt kor och bakomliggande sakristia.

Församlingshemmet utgörs av en gammal, flyttad mangårdsbyggnad och inte så långt därifrån ligger prästgården. 1721 års träkyrka revs 1879, för att i sextio års tid fungera som bostadshus i Prosteköp innan den återfick sin kyrkliga värdighet och blev S:t Olofs kapell i Tylösand.