Stäng fönster Ljungby kn, NÖTTJA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Nöttja medeltida kyrka ligger vackert belägen i Nöttja by, mitt i ett vägskäl. I byn korsas flera gamla landsvägar och inte långt från kyrkplatsen rinner Bolmån genom samhället, på väg mot den närbelägna sjön Exen. Kyrkan och kyrkogården ligger på en höjd med utsikt över den omgivande bebyggelsen och de angränsande våtmarkerna. Landskapet runt omkring är förhållandevis öppet, med skogen i fonden.

Nöttja kyrka uppfördes på en sandkulle nära Bolmån vilket även är dess nuvarande plats. Kyrkogården är något upphöjd och omgärdas av en mur i natursten, innanför denna en gles trädkrans. Det synes som om kyrkogården genomgått en utvidgning åt söder men detta är inte belagt i några källor. Denna de ligger i marknivå men omgärdas liksom övriga kyrkogården av en naturstensmuren och trädkransen. Kyrkogårdsdelen i marnivå nås via en trappa i
natursten och förhöjningen kantas av naturstensblock med samma utseende som den omgärdande muren. Kyrkogårdens utformning är mycket enkel med gravarna placerade i raka rader i öst-västlig riktning. Det finne ett fåtal gångar på kyrkogården i den upphöjda delen närmast kyrkan är de belagda med natursten medan gångarna i marknivå är grusade. Invid kyrkan står en klockstapel vilken anses vara uppförd under 1650-talet. Klockstapeln står
på ett antal snedställda pelare vilka kröns av en klockformad huv som avslitas med en hög spira. Hela stapeln är klädd med tjärad spån.