Stäng fönster Mora kn, MORA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Mora kyrka är belägen på ett näs mellan Siljans nordvästra ände och Österdalälven. Den ingår numera i tätortens norra del och omgärdas av gamla kyrkogården. Den har Zorngården som sin närmaste granne i väster. Öster om kyrkan, på andra sidan Badstugatan, ligger klockstapeln som tillkom på 1670-talet.

I norr, längs med kyrkogårdens staket ligger ett nytt församlingshem och i nordost träbebyggelse från omkring 1900. Södra gränsen skapas av Vasagatan och en park på den plats där gamla kyrkvallen en gång låg. Utmed kyrkogårdsstaketet i väster och i norr går en smal cykelväg.

I äldre tider låg få byggnader i anslutning till kyrkan som dominerade hela omgivningen. I väster låg byn Lisselby och i öster, på sin nuvarande plats, prästgården med sina många byggnader. Senare tillkom skolan öster om denna. Tätortens expansion inleddes inte förrän i slutet av 1800-talet, med anläggningen av järnvägen.

Övriga byggnader
Prostgården är belägen omkring 200 meter öster om kyrkan, inom den gamla stadskärnan. Gården upptar större delen av kvarteret Herden, inom vilket även pastorsexpedition samt en skolbyggnad uppfördes på 1960-talet. Expeditionsbyggnaden är numera omvandlad till vandrarhem. Nya församlingshemmet ligger norr om kyrkan.

Den äldsta förteckningen över prostgården, som då omfattade ett tjugotal byggnader, dateras till 1621. Nuvarande manbyggnad är uppförd 1695 av timmer, i en representativ karolinsk stil och utmärker sig genom sitt säteritak. Utförandet av fasader, tak och fönster har varierat genom årtiondena men har delvis återställts till det ursprungliga. Verandan har tillkommit på 1880-talet.

I vinkel med manbyggnaden, mot gatan, ligger den s.k. Våmhusbyggningen, en flygelbyggnad som numera används som samlingslokal. Den uppfördes på 1740-talet, av timmer och i en våning. Under byggnaden finns två källarvalv, varav ett troligen från medeltiden.

Kvar finns även två timrade bodar väster om flygelbyggnaden; härbre och stolpbod. De står dock ej på ursprunglig plats och flyttades hit någon gång före 1812. De bedöms vara från 1600- respektive 1500-talen.