Stäng fönster Borlänge kn, AMSBERGS KAPELLS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Nordväst om tätorten Borlänge, i nordliga delen av Stora Tuna socken och ca 10 km från moderkyrkan Stora Tuna, reser sig Amsbergs kapell. Platsen, som ligger på en skogsplatå i norra utkanten av Tunaslätten, var länge en knutpunkt för flera kommunikationsleder. Dalarnas största gravhög som reser sig ett stycke nedströms vittnar om platsens betydelse redan under förhistorisk tid. Vid Amsberg låg landpassagen för båttransporterna, förbi Dalälvens forsar, samt färjepassagen över älven. Förbi kyrkan löpte även den viktiga förbindelsen mellan Siljansbygden och Mälardalen men också vägen mellan Västerdalarna och Kopparberget. Där låg även av naturliga skäl ett gästgiveri. Platsen strategiska läge skapade naturliga förutsättningar för tillkomsten och utvecklingen av den omfattande bybebyggelsen kring kyrkan.

Kyrkan har ett fristående läge i den gamla bymiljön. Kyrkotomten avgränsas i norr och öster av kyrkogården. Den yngsta delen, norr om kyrkan, sträcker sig parallellt med den gamla. Tomten har delvis kringplanteringar med björkar och en tydlig avgränsning som markeras genom staket, stolpar och grindar. Söder om kyrkan, över vägen, står klockstapeln som uppfördes 1925, efter ritningar av länsarkitekt Magnus Dahlander. Den tillkom i samband med kyrkans renovering. Strax öster om kyrkan, intill byvägen, ligger församlingshemmet.