Stäng fönster Norrtälje kn, MALSTA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Malsta kyrka är vackert belägen på en sydsluttning mot Malstasjön. Kyrkoanläggningen består av kyrka, kyrkogård, klockstapel och ett uthus. Norr om kyrkan står sockenmagasinet på en privatägd tomt. Väster om kyrkan finns en folkskola som härstammar från 1788. På den plats kyrkan står kan ha funnits en träkyrka redan på 1100-talet, vilket antyds av de fragment av en runsten från kristen tid som hittats på platsen. Malsta har under lång tid varit annex till Lohärads socken vilket avspeglar sig i detaljer i kyrkorna som visar likheter, främst fönster och inredningssnickerier. Malsta ingår sedan år 2001 i Norrtälje-Malsta församling.

Malsta är en liten socken där det under senare år funnits stort intresse för nybyggnation. Kring kyrkan är förändringarna obetydliga vilket är en av flera anledningar till att kyrkomiljön rymmer stora upplevelsevärden.