Stäng fönster Ljungby kn, VITTARYD KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Vittaryds kyrka uppfördes under 1400-talet och är belägen på en liten höjd i utkanten av samhället. Kyrkogården är rektangulär till formen och ligger utsträckt i nord-sydlig riktning. Grusgången som sträcker sig från entrén i öster till de västra grindarna, delar kyrkogården i två halvor med klockstapeln på den södra och kyrkan på den norra. Kyrkan, som är en salkyrka, är uppförd i sten och kalkputsad med ett spetsigt sadeltak. Vapenhuset från 1827 ligger i väster och sakristian från 1787 till norr. Kyrkan föregicks av en träkyrka uppförd ett litet stycke öster om den nuvarande. Vid omläggning av den nuvarande kyrkans golv 1827 fann man en av den föregående kyrkans plankor, med inhuggna små gluggar och märken efter järngaller. Alldeles i närheten av Vittaryds kyrka finns ett äldre gravfält från tiden runt Kristi födelse med 159 gravkullar och två domarringar.

Strax norr om Vittaryds kyrka ligger Vittaryds nya kyrkogård. Den omringas av ängsmarker samt en mindre by. Kyrkogården ligger enbart ett stenkast ifrån den gamla medeltidskyrkan och den rektangulära kyrkogården delas av en korsgång in i fyra gravkvarter och ramas in av en kallmurad stödmur i natursten, på insidan försedd med en mjukt avrundad jordvall. Innanför muren löper en trädkrans av huvudsakligen lönn och lind. Kyrkogårdens två entréer i öster och söder flankeras av kraftiga, huggna naturstenspelare och är försedda med sirliga smidesgrindar liknande de som finns på gamla kyrkogården. I söder gränsar kyrkogården till kyrkans församlingshem. I änden av den norra grusgången har det anlagts en rofylld meditationsplats med en strilande fontän och två sittbänkar.