Stäng fönster Norrtälje kn, FASTERNA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Med en utformning som snarare för tankarna till stadskyrka reser sig Fasterna kyrka på en höjd med vidsträckt utsikt över det omgivande jordbrukslandskapet. Kyrkoanläggningen omfattar även kyrkogård omgärdad av imponerande stenmurar samt norr om kyrkogården bårhus/redskapsbod och minneslund.

Fasterna socken bildades 1797 genom sammanslagning av Fasta och Esterna socknar, socknarna hade nära anknytning till varandra då Esterna sedan länge var moderförsamling och Fasta var annexförsamling. Fasterna kyrka byggdes på Esterna kyrkas plats. Fasta kyrka, belägen intill Rånäs bruk, var vid denna tid i dåligt skick och revs under 1810-talet.

På andra sidan av en dalgång står ruinen av Mörby slott. Mörby hade under lång tid patronatsrätt för Esterna socken. Norr om kyrkan finns ett antal byggnader som vittnar om dess tidigare roll som sockencentrum och framväxande offentlig samhälle. Bland byggnaderna finns närmast kyrkan kyrkstallar och klockarbostad, längre norrut lärarbostad och sjukstuga och på den plats där det idag står en villa från senare delen av 1960-talet fanns tidigare en folkskola uppförd omkring 1906. Miljön närmast kyrkan är uppväxt medan det omgivande landskapet domineras av öppen åkermark.