Stäng fönster Norrtälje kn, HUSBY-SJUHUNDRA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Sockennamnet har växlat genom tiderna, under perioden 1885-1952 var det Husby-Lyhundra och sedan kommunreformen 1952 Husby-Sjuhundra. Tidvis har socknen också kallats Husby-Skederid, respektive östra och västra Skederid. Sammanblandningen med Skederid kan förklaras av att Skederid varit annex till Husby-Sjuhundra.

Husby-Sjuhundra kyrkoanläggning består av kyrka och kyrkogård, i kyrkogårdens sydöstra hörn ligger en ekonomibyggnad med rödfärgad träfasad byggd 1971. Intill kyrkoanläggningen finns den f d klockarbostaden som nu fungerar som församlingshem. Söder om kyrkan var tidigare folkskola och ytterligare söderut, på andra sidan ån låg frikyrkolokal och fattighus. Prästgården är belägen i Husby by.

Kyrkan är vackert belägen i en sydsluttning. När kyrkan anlades var det ca 150 meter till sjön som låg nedanför.

Kring kyrkan finns en stor mängd runstenar och runstensfragment som ristats som gravstenar under kristen tid vilket antyder att det funnits en begravningsplats och troligen en träkyrka på platsen innan nuvarande kyrka byggdes.