Stäng fönster Malung-Sälen kn, TYNGSJÖ KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Kyrkan är belägen på en udde vid sjön Tyngsjö och i anslutning till byn med samma namn. Tyngsjö är en av de få byarna i ett övrigt glest befolkat vidsträckt område som domineras helt av myrmark och skogar.
Kyrkan ligger söder om bybebyggelsen, som är högre belägen på sluttningarna mot sjön. Kyrkobyggnaden är uppförd långt ner på udden, nära vattnet, men med en del av kyrkogården söder om byggnaden. Kyrkogården och kyrkan är uppförda på fyllningsmassor som omgärdas av en stödmur av naturstenar.
Norr om kyrkan ligger yngre delar av kyrkogården samt parkeringsplatser. Ovanför dessa och strax norr om udden ligger prästgården med boningshus och flera ekonomibyggnader. En mindre väg leder från byn, genom prästgården, till kyrkan och kyrkogården.

Övrigt
Ödekyrkogården och stengrunden till Tyngsjös första kyrka är skyddade enligt Fornminneslagen.
Strax väster om kyrkan, intill vattnet, står en minnessten, rest 1958 efter spelmännen Per Leisme och Kalle Artbergs.

Övriga byggnader
En ekonomibyggnad avsedd för besökare och personal samt för driften av kyrkogården är uppförd norr om parkeringsplatsen, strax nedanför prästgården.

I början på 1850-talet fick Tyngsjö egen präst och 1858 uppfördes en prästgård strax norr om Orrudden, där mark förvärvats redan 1855. Av prästgården återstår ett boningshus och flera ekonomibyggnader. 1963 flyttade den sista prästen från Tyngsjö, och i samband med detta omvandlades prästgården till lägergård.