Stäng fönster Norrtälje kn, RÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Rö kyrkomiljö är vackert belägen på en åshöjd i ett småbrutet landskap. Intill kyrkan finns en folkskolebyggnad i tegel från 1902. Byggnaden används idag för andra ändamål men kyrkans funktion som sockencentrum understryks ännu av att det finns en förskola i en annan byggnad intill. I äldre tider har byggnader som tillhörde kyrkan legat på skolans plats, klockar- och kaplansboställe samt fattigstuga. Rö har varit annex till Rimbo sedan medeltiden.

1885 öppnades den smalspåriga järnvägen mellan Stockholm och Rimbo med station i Rö. Stationen låg ca 1 km från Rö kyrka och bidrog till att ett mindre stationssamhälle växte fram. järnvägstrafiken lades ned 1981.

Rö kyrkoanläggning består av kyrka, kyrkogård, klockstapel, gravkor och bårhus. Kyrkan är placerad efter åsryggen, lite förskjutet från väst-östlig riktning.