Stäng fönster Tingsryd kn, LINNERYDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Linneryds socken omnämns första gången 1304 som ”Linderyth eller Lyndaeruth”. Under medeltiden utgjorde socknen ett kanikprebende till Växjö domkapitel. Linneryds kyrka uppfördes mellan åren 1797-98 efter ritningar av Gustaf Pfeffer under kyrkoherde David Rudas. Arbetet leddes av varvspatronen P. J. Juhlin från Korrö. Invigningen skedde år 1806 och förrättades av biskop Ludvig Mörner. Kyrkan ersatte en medeltida stenkyrka som låg alldeles öster om den nuvarande. Väster om kyrkogården, flankerande den gamla sockenstugan, finns två längor av de äldre kyrkstallarna bevarade. Kyrkplanen med kyrkstallar och sockenstuga torde för hela landet vara synnerligen ovanlig i sitt slag. Invid den södra längans norra ände ligger en stor flat sten, den s.k. ”Heta stenen”, där enligt gammal tradition brudparet skulle beskådas efter vigseln.

Linneryds kyrka är en nyklassicistisk kyrka med enhetlig inredning. I samband med att tornuret tillkom 1913 byggdes lanterninen om. Byggnaden är uppförd i sten och ut- och invändigt putsad. Taket är täckt med kopparplåt men hade ursprungligen ett spåntak. Takkuporna på långhuset tillkom 1898. Vid 1933 års renovering under ledning av Paul Boberg inrättades ett gravkapell under sakristian.