Stäng fönster Tingsryd kn, URSHULTS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Intill Kyrkviken vid sjön Åsnens södra strand ligger Urshults kyrka som genom sin volym och unika interiör framstår som en av Kronobergs läns största och mest monumentala landsortskyrkor. År 1358 finns sockennamnet Urshult belagt och troligtvis tillkom en träkyrka vid denna tid som uppfördes strax söder om nuvarande kyrkplats. År 1794 utdömdes byggnaden varvid planerna för ett nybygge forcerades. Daniel Forssman vid Överintendentsämbetet fick i uppdrag att framställa ett ritningsunderlag som presenterades 1802. Kyrkoherden hade dock stort inflytande vid utformningen av förslaget. Nils Fredrik Wahlqvist från Karlskrona utsågs sedermera till byggmästare och 1807 inleddes arbetena på grunden. En detaljerad beskrivning över sockenbornas dagsverken och skyldigheter finns bevarad. Här tydliggörs arbetenas krävande art, regelverket var oerhört precist och invånarna fick lägga ned mycket tid och kraft.

Den första gudstjänsten kunde hållas 1810 men först 1812 skedde den officiella invigningen under närvaro av biskop Ludvig Mörner. Några större avsteg från ritningsunderlaget utfördes inte och enligt beräkningarna kunde yrkorummet husera 1 635 besökare. De fantastiska målningarna på korväggen, den säregna placeringen av predikstolen, bänkkvarterens uppdelning och rummets volym medför att Urshults kyrka framstår som ett ytterst värdefullt och intressant byggnadsverk vars värden måste tillvaratas. Interiören är ett av länets mest spektakulära. Den kringliggande miljön framhäver platsens monumentalitet och skönhet. Den förr så rikliga tillgången på kyrkstallar i närområdet har av naturliga skäl nästan helt decimerats men fem stycken har ändå räddats åt eftervärlden.