Stäng fönster Norrtälje kn, SKEDERIDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Skederids kyrka nämns inte utan anledning i samband med Heliga Birgitta. Det är möjligt att kyrkan är uppförd av Birgittas far Birger Persson och det är fastställt att Birgitta tillbringat stora delar av sin uppväxt i Finsta och därigenom besökt kyrkan. Efter att Birgitta helgonförklarades år 1391 uppstod en kult som ledde till stora skaror av besökare vilket medförde att kyrkan byggdes ut. En Birgittaskulptur från 1400-talet som idag finns i Historiska museet visar att det fanns ett Birgittaaltare i kyrkan. Även idag är söker sig många till Skederid på grund av kopplingarna till Finsta och Birgitta.

Dalgången nedanför kyrkan var under hela järnåldern och in i medeltid en viktig samfärdsled som en del av den så kallade Långhundraleden. Runstenar tyder på att det funnits en kyrka på platsen, sannolikt en träkyrka från 1100-talet.

Efter reformationen föll helgonkulten i glömska och Skederids kyrka förlorade i betydelse. I slutet av 1800-talets drogs järnvägen mellan Rimbo och Norrtälje och Finsta blev ett stationssamhälle med typiska näringar som bl a tegelbruk, sågverk, affär, bryggeri och garveri. Folkskolan byggdes öster om kyrkan på 1870-talet.

Idag består kyrkoanläggningen av kyrka, kyrkogård och klockstapel beläget inom den utsträckning kyrkogården haft åtminstone sedan 1600-talet. Mark mellan skolan och kyrkogården skänktes till kyrkan på 1950-talet och i samband med det byggdes ett bårhus på kyrkbackens södra sida.