Stäng fönster Ljungby kn, SÖDRA LJUNGA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Södra Ljunga kyrka byggdes på medeltiden som en romansk kyrka med långhus och rakslutet kor. Kyrkan har med åren byggts om i stor utsträckning. Sockennamnet skrevs 1372 ”Liwnggha”. Kyrkogården ramas in av en stenmur och utanför denna finns en trädkrans med hamlade träd. Det finns även ett antal träd utplacerade på kyrkogården. Trädbeståndet utgörs huvudsakligen av lönn men det finns även två popplar samt ett fåtal björkar. Gången som leder upp till entrén kantas av hagtorn. Muren som omgärdar kyrkogården är utförd av blandad jordsten och kilad sten och uppmurad i en halvmur. Samtliga gravstenar står i öst-västlig riktning. Gångarna är asfalterade och det synes som om många även är igenlagda. Det finns endast några få riktigt gamla gravvårdar. Öster om kyrkan i nära anslutning till kyrkogården finns en redskapsbod i nyare utförande samt ett äldre förråd, båda i stående locklistpanel och rödfärgade.

Kyrkogården har genomgått två större förändringar. År 1874 utvidgades kyrkogården mot norr och väster varvid även kyrkogårdsmuren flyttades. På 1930-talet genomfördes ytterligare en utvidgning, denna gång mot norr. Eftersom träden mot norr, som tidigare utgjort del av den befintliga trädkransen bibehållits, är det tydligt hur stor utvidgningen som genomfördes var. Muren revs dock och stenen återanvändes vid uppförandet av en ny mur vid det nya begravningsområdets västra gräns. Denna utvidgning fick till följd att själva kyrkogårdsplanen nu är omändrad så att stenmuren vid landsvägen avslutar kyrkogården i rät vinkel mot sidomurarna.

Södra Ljunga kyrka är belägen vid landsvägen mellan Össjö och Ivla utmed Prästebodaån i nära anslutning till tre generationer prästgårdar. Mitt emot kyrkan ligger församlingshemmet, som tidigare var skola. Sockennamnet skrevs 1372 ”Liwnggha” och har fått sitt namn av de vidsträckta ljunghedar som funnits här. Terrängen i norr, söder och väster ligger så gott som i plan nivå med kyrkogården, då däremot området öster om kyrkogårdsmuren sluttar något mot öster. Kyrkogården ramas in av en stenmur och utanför denna finns en trädkrans med hamlade träd. Det finns även ett antal träd utplacerade på kyrkogården. Trädinnehavet utgörs huvudsakligen utav lönn men det finns även två popplar samt ett fåtal björkar. Gången som leder upp till entrén kantas av hacktorn. Muren som omgärdar kyrkogården är utförd av blandad jordsten och kilad sten och uppmurad i en halvmur. Samtliga gravstenar står i öst-västlig riktning. Gångarna är asfalterade och det synes som om många även är igenlagda. Det finns endast några få riktigt gamla gravvårdar. Öster om kyrkan i nära anslutning till kyrkogården finns en redskapsbod i nyare utförande samt ett äldre förråd, båda i stående locklistpanel och rödfärgade. Kyrkogården har genomgått två större förändringar. År 1874 utvidgades kyrkogården mot norr och väster varvid även kyrkogårdsmuren flyttades. På 1930-talet genomfördes ytterligare en utvidgning, denna gång mot norr. Eftersom träden mot norr som tidigare utgjort del av den befintliga trädkransen bibehållits är det tydligt hur stor utvidgningen är som företagits. Muren revs dock och stenen återanvändes vid uppförandet av en ny mur vid det nya begravningsområdets västra gräns. Denna utvidgning fick till följd att själva kyrkogårdsplanen nu är omändrad så att stenmuren vid landsvägen avslutar kyrkogården i rät vinkel mot sidomurarna. Utvidgningen generande även 31 stycken nya gravplatser från förut 230 stycken till nu 261. De smidda järngrindarna som finns i den nya delen är av samma stil som de gamla grindarna med undantag från korset. Nuvarande kyrkogårdsmur och trädkrans bildar en sluten enhet som harmoniskt ansluter sig vackert omkring kyrkobyggnaden.