Stäng fönster Ljungby kn, KÅNNA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Kyrkan i Kånna är troligen uppförd under 1180-talet och är den enda bevarade absidkyrkan i Sunnerbo härad. Kånna socken omnämns första gången 1388 i skriftliga källor, ”j Quannom”. Kyrkan är en salkyrka med putsad fasad. Taket på långhus och sakristia är av spån medan absiden har ett blytak. Nordöst om kyrkan står klockstapeln som är av klockbockstyp.

Kyrkan ligger inne Kånna samhälle och flankeras av en lång trädallé. Alldeles väster om kyrkogården slingrar sig Lagan. Landskapet norr och söder om kyrkogården består av öppna fält och betade ängar.

Fån församlingshemmet och besöksparkeringen går en smal allé, vilken kantas av hamlade lönnar. I kyrkogårdsmuren finns en vacker stiglucka som för besökaren in på kyrkogården och möter kyrkan från öst. Förutom en kallmur finns en lite högre hacktorns häck. Mot norr saknas dock delvis denna rygghäck vilket förmodligen beror på att kyrkogården utvidgades omkring 1937. Kyrkogårdsmuren ringas in av en trädkrans med lönn och björk.

Kyrkogården är mycket enkel med ett fåtal grusade gångar och gravar placerade i raka rader i öst-västlig riktning. De enda utstickande elementen är ett sorgeträd i form av en hängask samt klockstapeln i nordöst. Klockstapeln är helt klädd med spån och av klockbockstyp samt avslutas med en spira.