Stäng fönster Torsås kn, TORSÅS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Torsås kyrka och kyrkogård ligger i den västra delen av Torsås samhälle, längs Allfarvägen som vidare österut leder till Gullabo. Vägsträckningen går idag söder om kyrkogården, men gick tidigare norr om. Kyrkogården omgärdas av höga träd och en låg mur. Prästgård med tillhörande ekonomibyggnader samt arrendatorsbostället tillhörande prästgården ligger omedelbart väster om kyrkogården. I norr tar odlingsmarken vid medan området nordost och öster om kyrkogården helt upptas av Torskolans verksamhet. Den äldsta bevarade skolbyggnaden, uppförd vid 1800-talets slut, ligger längs med vägen mot Gullabo och har under 1900-talet i flera omgångar kompletterats med nya fristående byggnader som hör skolans verksamhet till. Söder om kyrkogården och vägen ligger församlingshemmet som stod klart 1978. Det ersatte då ett tidigare församlingshem som ursprungligen var uppfört som skolhus. Väster om församlingshemmet finns en parkering på det som tidigare var Binga mad, där ortsborna förr åkte skridskor om vintrarna. Intill församlingshemmet i öster ligger Korrespondensgymnasiet, byggt som realskola.

Torsås kyrkby präglades länge av jordbruk. Läget för handel var dock gynnsamt i gränstrakten mellan skogs- och kustbygd. Under 1800-talet blev handel och småindustrier allt viktigare för byn. I samband med järnvägens ankomst på 1890-talet fick Torsås sitt stora uppsving. Torsås blev knutpunkt för resanden mellan Kalmar och Karlskrona och en livlig affärsverksamhet blev följden. I en tidningsartikel från 1912 beskrivs att samhället blomstrar och har två banker, industrier såsom ångkvarn, träindusti, glasbruk, mekanisk verkstad och spånfabrik. Handla specerier kunde man göra åtminstone i två butiker. Dessutom fanns läderaffär, konditori och skoaffär. År 1916 blev Torsås by municipalsamhälle och för samhället upprättades stadsplan. Municipet uppförde 1952. Järnvägen lades ned 1965 och järnvägsstationen revs några år därefter. Kyrkligt sett avsöndrades Gullabo som annexförsamling 1870 och blev eget pastorat 1919.