Stäng fönster Nybro kn, MADESJÖ KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Madesjö kyrka och kyrkogård är centralt placerade i en socken som till ytan är långsträckt i nord-sydlig riktning. Kyrkbyn blev tidigt socknens centrum, men Nybro köping, senare Nybro stad, tog över rollen i början av 1900-talet. Norr och söder om kyrkan finns kyrkstallar från 1879 bevarade. Idag används de som hembygdsmuseum och som utställningslokaler för lokala hantverkare under sommarhalvåret. Tidigare fanns ännu fler längor med kyrkstallar men de är idag rivna. Nordost om kyrkan byggdes 1862 socknens första skolhus. Idag finns här verksamhet från dagis upp till högstadium. Rakt öster om kyrkan ligger kommunhuset från 1953. Det används idag av skogsvårdsstyrelsen. I sydost ligger det f.d. församlingshemmet Stefansgården. I anslutning till Stefansgården börjar ett mindre villaområde från 1950-talet. Prästgården som uppfördes 1835, fungerar idag som expedition och kontor. Byggnaden ligger väster om kyrkan. Under 2005 renoverades prästgården och ett nytt församlingshem, i anslutning till prästgården, byggdes. Förbi kyrkan går den västra infarten till Nybro.