Stäng fönster Norrtälje kn, ROSLAGS-BRO KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Kyrkan i Roslags-Bro ligger ståtligt på en höjd i ett delvis öppet landskap med odlingsmark och skog. Under medeltiden fanns här en farbar vattenled som senare har fyllts igen och nu är en liten å som flyter väster om kyrkan. Med sin placering på en höjd utgör kyrkan ett landmärke i landskapet, väl synlig från flera håll. Den stora kyrkogården breder ut sig söder och väster om kyrkan. Till kyrkoanläggningen hör en medeltida stiglucka och två fristående gravkor på kyrkogården samt en klockstapel nordost om kyrkan. Kyrkogården har utökats i omgångar, senast med en minneslund som anlades invid klockstapeln i mitten på 1990-talet.

Öster om kyrkan ligger den gamla prästgården, pastorsexpeditionen inryms sedan en tid i den före detta prästbostaden. På gården finns tre timrade hus, ett magasin och två mindre uthus. Klockstapeln står placerad högst upp på höjden med magnifik utsikt över landskapet. Strax intill stapeln finns ett sockenmagasin från 1770-talet, ditflyttat 1881 från sin tidigare plats väster om kyrkan. Norr om kyrkogården finns en sockenstuga där nu församlingshemmet inryms. Byggnaden ersatte en äldre sockenstuga 1937. En likbod ligger i direkt anslutning till kyrkogårdens norra entré. Öster om kyrkan ligger en lantgård. Landsvägen går alldeles intill kyrkogården på dess västra och södra sida.

Roslags-Bro socken hette fram till 1885 Bro socken. Namnet Roslags-Bro kommer av en landsvägsbro som torde ha legat nära kyrkan. Roslags-Bro kyrka nämns för första gången år 1304 i ett skriftligt dokument. Kartmaterialet över socknen går tillbaka till 1640-talet och visar kyrkan med prästgård och landsvägen. Kartorna visar på en lång kontinuitet i bebyggelse i kyrkans närhet.