Stäng fönster Malung-Sälen kn, TRANSTRANDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Transtrands kyrka ligger i en radby med samma namn, ca 10 km söder om Sälen, på västra sidan av Västerdalälvens dalgång. Landskapet kännetecknas av fjäll- och skogsbygd. Strax väster om kyrkotomten och kyrkans torn löper landsvägen. På andra sidan vägen ligger för-samlingshem och prästgård.
Framför kyrkans västra ingång finns en plan med parkeringsplatser. Norr, öster och söder om kyrkan sträcker sig kyrkogårdskvarter från olika perioder. I söder delas kyrkogårdsområdet av en djup, slingrande bäckravin.

Nuvarande prästgård uppfördes på 1880-talet som ersättning för en äldre gård. Manbyggnadens fick ljusa panelfasader och mörka omfattningar, valmat plåttak och frontespiser i alla väderstreck. Exteriören påminner mer om en dåtida villa i stadsbebyggelse. Till mangården hör en drängstuga som uppfördes samtidigt, med liknande panelfasader. Prästgårdens ekonomibyggnad var modern för sin tid, vinkelbyggd med ladugård, stall, loge och svinhus under samma tak.

Bortom kyrkogården i öster finns flera byggnader som utnyttjas i driften av kyrkogården och kyrkan.