Stäng fönster Norrtälje kn, VÄTÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Vätö socken omfattar Vätön och en bit av fastlandet väster om ön utmed Vätö sund. Vätö kyrka ligger på Vätös västra sida, vackert belägen i en sluttning ned mot sundet. Kontakten med vattnet är nära och påtaglig. Kyrkans läge är väl valt vid en punkt där väg och farled möts. Bron från fastlandet ligger nära kyrkan liksom det gamla färjestället som användes innan bron uppfördes. Den övriga omgivande miljön runt kyrkan utgörs av skog, ängs- och odlingsmark. Den anslutande bilvägen leder runt kyrkan söderifrån och väster om anläggningen fram till klockaregården och församlingshemmet norr om kyrkan. Klockaregården uppfördes i början på 1800-talet. Församlingshemmet flyttades dit från Roslags-Bro år 1844 och användes som skolbyggnad fram till 1950-talet. Till kyrkoanläggningen hör även en garage- och förrådsbyggnad från 1970-talet belägen öster om kyrkogården.

Vätö kyrka är medeltida men bestämda uppgifter om när kyrkan uppfördes finns inte. De historiska dokumenten ger emellertid en del hänvisningar. Vätö finns omnämnt för första gången i bevarade källor från år 1337 då Vätö kyrka och kyrkoherde testamenterades pengar av kyrkoherden i Frötuna. En bortre tidsgräns för kyrkans tillkomst kan dras vid 1310-talet då Vätö socken saknas bland de lokala ärkebiskoparnas visitationer.

Kyrkogården omges av en bogårdsmur i vars västra del man kan se gränsen för den äldre kyrkogården innan den i början på 1900-talet utökades mot söder. På grund av de topografiska nivåskillnaderna är kyrkogården uppterrasserad mot väster. Vid den västra muren finns ett gravkapell. På 1630-talet eller något tidigare uppfördes en klockstapel nära kyrkan, den flyttades senare till en plats i backen öster om kyrkan.

Kyrkoanläggningen kompletterades med en minneslund som färdigställdes under 1980-talet. Den är förlagd i en utökad del av kyrkogården vid dess sydöstra hörn, mot ett skogsparti.