Stäng fönster Norrtälje kn, RÅDMANSÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Rådmanshalvön tillhör skärgårdens fastlandsdel och utgörs huvudsakligen av skogsbevuxen slätt, splittrad av små vikar och sjöar. Rådmansö kyrka ligger som de flesta roslagskyrkor vid en sjö. Kyrkobyggnaden är uppförd på kyrkotomtens högsta punkt med kyrkogården i sydsluttningen ned mot Kyrkfjärden.

Kyrkoanläggningen omfattas förutom av den tidiga 1800-tals kyrkan av en till största delen bogårdsomgärdad kyrkogård, ett putsat gravkapell från 1740-talet samt en knuttimrad stiglucka från 1770-talet.

Kyrkan har dragit med sig andra funktioner som kan avläsas i den närliggande bebyggelsen. Rådmansö skola, skola sedan 1860-talet, ligger öster om kyrkan. Av den kompletterade skolbebyggelsen härrör den äldsta byggnaden från år 1926. I direkt anslutning till östra bogårdsmuren ligger ett bostadshus, f d telegrafstation, troligen från tidigt 1900-tal. Norr om kyrkan ligger det gamla kyrkstallet som kraftigt moderniserats och används till garage/förråd. Väster om kyrkan ligger församlingshemmet inrymt i en delvis moderniserad byggnad troligen uppförd under 1910-talet i nationalromantisk stil. Norr och väst om kyrkogården har parkeringsplatser anordnats.