Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Oskarshamn kn, KRISTDALA SÖDRA KYRKOGÅRDSMILJÖ, Kalmar

 Miljö - Beskrivning

Beskrivning
Kristdala södra kyrkogård är belägen på platsen för den medeltida kyrkan ca 300 m sydväst om den nuvarande kyrkan och den norra kyrkogården. Kristdala är en medeltida socken och det äldsta kända skriftliga belägget härstammar från 1353 då socknen benämns Kristdal. Socknen ligger mellan Hultsfred och Oskarshamn. Socknen har varit bebodd sedan stenåldern och rymmer en hel del tecken på förhistorisk aktivitet, bland annat i form av bronsåldersgravar. Under medeltiden var förädlingen av myrmalm viktig för bygden. I socknen finns en herrgård, Hägerum, som ägts av bland annat familjerna Kyle, Slatte, Tranhielm och Weidenhielm. Boskapsskötsel var länge en viktig näring i socknen liksom skogsbruk och sågverksindustri. Ännu idag finns exempel på det småskaliga jord- och skogsbruket i exempelvis Bråbygden. I Kyrkotrakten, som samhället kring kyrkan benämns, fanns år 1900 fyra handelsbodar, 14 snickare och 32 andra hantverkare. Under 1900-talet har också funnits större företag, bland annat Bejers Motorfabrik, Kristdala Motorfabrik och flera större sågverk.

Den medeltida kyrkan var en träkyrka som enligt en teckning av J. H Rhezelius 1634 hade formen av en rektangulär salskyrka med två ingångar i söder, den västra med vapenhus, och högt sittande fönsteröppningar. På teckningen finns två klockstaplar. Kyrkan byggdes till med tvärskepp 1731. Craelius beskriver 1774 ” Uti Kyrkan som nu är af träd, wäl inredd och målad, samt har ett litet Positiwe eller orgelwerk, är en wers skifwen, hwaruti Poeten spår, att när träkyrkan förfaller, skall en ny byggas af sten på Malghults moar”. Så blev det också och 1792 uppfördes den nya kyrkan och den nya kyrkogården anlades. Platsen för den nya kyrkan och kyrkogården skänktes av riksdagsmannen Olof Nilsson i Skinshult och han och prosten Meurling ledde byggnadsarbetena. (UM, DMS)

Kristdala är intimt förbundet med namnen Duraeus-Meurling. Från 1582 innehades kyrkoherdetjänsten under 125 år av släkten Duraeus. År 1687 gifte sig Olof Meurling med Maria Dureaus som var dotter till Johannes Bartholdi Duraeus, kyrkoherde i Kristdala. År1688 blev Olof Meurling adjunkt i Kristdala och vid svärfaderns bortgång 1708 blev han kyrkoherde i och i sex rakt nedstigande led avlöste de varandra fram till 1952 då Erik Meurling lämnade tjänsten.
Kristdala södra kyrkogård är alltså belägen på platsen för den medeltida kyrkan. Platsen ligger vid den gamla Klockaregården och vid Prästgårdsån som rinner uppe från prästgården, väster om begravningsplatsen. Än idag finns den gamla vägen fram till kyrkan bevarad med en stenbro över ån. Vägen ligger idag mellan två villatomter och bron är avstängd. I söder avgränsas området av den sk. Hallonkullen, en lövskogsbevuxen kulle. Norr om kyrkogården finns idag villabebyggelse. Norr om bäcken finns också en mindre parkeringsplats för områdets besökare En asfalterad stenbro leder fram till en grusplan framför ingången till kyrkogården. Här finns en servicebyggnad som tillhör församlingen. Från denna plan leder en grusväg västerut bort mot gravkapellet. Södra kyrkogården togs åter i bruk 1906 efter att ha legat i träda i mer än 100 år. Begravningsplatsen utvidgades 1956-57. Då uppfördes också det nuvarande begravningskapellet, Stensö kapell, ritat av Evert Milles, Stockholm.