Stäng fönster Norrtälje kn, SÖDERBY-KARLS KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Söderby-Karls kyrka ligger på en kulle med långsträckt sluttning mot söder invid landsvägen mellan Norrtälje och Grisslehamn. Sluttningen ger kyrkan ett magnifikt läge, väl synlig åt söder och öster. Inom den rymliga kyrkogården som utvidgats flera gånger står klockstapeln på en höjd norr om kyrkan. Kring kyrkoanläggningen finns också klockargården på västra sidan landsvägen och prästgården belägen söder om kyrkan. Den långa traditionen som kyrkplats visas av att det med största sannolikhet har funnits en träkyrka i Söderby, sannolikt byggd på 1100-talet. Vid parkeringen norr om kyrkogården finns en sentida rödfärgad ekonomibyggnad som i denna karaktäriserning inte berörs ytterligare. Söderby-Karl är en sammanslagning av Söderby och Karls socknar varför kyrkan ibland också kallas endast Söderby. Karls socken hade sedan medeltiden varit annex till Söderby. Socknarna slogs samman 1796 men det dröjde till 1812 innan den sista gudstjänsten hölls i Karls kyrka. Ruinerna av den finns kvar längs landsvägen mellan Söderby och Estuna. Sockensammanslagningen har också haft inverkan på utformningen av Söderby-Karls kyrkoanläggning, läktare, bänkar och kyrkogård utvidgades under 1800-talets första årtionden för att rymma Karlsborna.