Stäng fönster Norrtälje kn, ARHOLMA KAPELL KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Arholma räknas som den nordligaste utposten i Stockholms skärgård. Bebyggelsen är välbevarad och odlingslandskapet småskaligt. Till följd av åkerarealens ringa omfattning har befolkningen haft en sammansatt ekonomi baserad på jordbruk, sjöfart och fiske. Äldre bryggor, hamnanläggningar, sjöbodar etc. berättar om tidigare fiske och sjöfartsverksamhet.
Arholma by har för skärgårdens förhållanden ovanligt välmående gårdar, varav flera ännu är välbevarade. Förutom den välbevarade gårdsbebyggelsen, bör även Arholma båk nämnas, uppförd 1768. Arholma utgör idag Riksintresse för kulturmiljövården (AB 619).

Under lång tid fanns ingen riktig gudstjänstlokal på Arholma. Till en början samlades ortsbefolkningen i en av öns gårdar, och senare fick även skolsalen fungera som samlingslokal. Tanken på en gudstjänstlokal växte sig starkare med åren och under 1920-talets mitt vädjade församlingens pastor om bidrag till byggnadsprojektet. Till församlingen skänktes ett missionshus som tidigare stått på Kungsholmen, och som nu skulle rivas i samband med ett vägbygge. Byggnadsstommen fraktades med båt till Arholma.

Kapellet uppfördes synligt på Kvarnberget med vida utsikt över landskapet. Kyrktomten är mycket anspråkslös, bestående av naturmark och klippiga hällar. Från byvägen och upp till kapellet leder en smal grusgång, flankerad av små hamlade träd. På kyrktomten finns, förutom kapellet en gammal stolpkvarn samt en byggnad med utrymme för TC samt förråd. Mot byvägen avgränsas kyrktomten av ett staket samt en dekorerad järngrind.