Stäng fönster Norrtälje kn, VÄDDÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Väddö socken har länge haft ett betydelsefullt läge utefter vägen till Åland och Finland. Området bebyggdes tidigt och öster om kyrkan ligger ett gravfält från yngre järnåldern med flera stensättningar. Namnet Väddö kommer från det fornsvenska verbet ”jaga, fiska” och skulle i första hand syfta på fiske och sjöfågelsjakten vid kusten. Väddö kyrka, som ligger ca 15 km söder om Grisslehamn utefter väg 283, har ett högt och lantligt läge med utsikt över Ortalaviken. Söder, norr och väster om kyrkan breder åkermarken ut sig.

Väster om den nuvarande kyrkan låg fram till 1840 en medeltida kyrka, troligen uppförd under 1300-talet. Den äldre kyrkan bestod av ett rektangulärt långhus med sakristia i norr och vapenhus i söder. Kyrkan var uppförd i gråsten och sadeltaket var täckt med spån. I samband med att församlingen växte, revs den gamla kyrkan och den nya uppfördes något längre österut. År 1719 eldhärjades klockstapeln och prästgården av ryssarna. En ny stapel uppfördes men revs då kyrkan fick sitt torn 1854.

Inte långt från kyrkan, på andra sidan vägen ligger den gamla sockenstugan som idag används som församlingshem. Intill sockenstugan finns kyrkans ekonomibyggnader. I närheten av kyrkoanläggningen ligger även prästgården.