Stäng fönster Norrtälje kn, RÅNÄS KAPELL KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Rånäs kapell byggdes 1908 strax norr om platsen där Fasta kyrka stod fram till omkring 1797. Fasta och Esterna socknar slogs detta år samman till Fasterna socken. Kyrkogården användes även i fortsättningen för begravningar och återinvigdes 1852. Platsen är vackert belägen med utsikt mot sjön Skedviken. De närmaste omgivningarna består mest av öppet åkerlandskap men i öster och sydöst gränsar kapellet till prästgårdens gårdsanläggning. På drygt en kilometers avstånd ligger i norr Rånäs bruk. Kyrkoranläggningen består av kapellet, klockstapel, bårhus och utanför kyrkogården ett nyligen byggt församlingshem. Omkring tvåhundra meter söder om kapellet ligger Fasterna prästgård. Prästgården tillhör inte längre kyrkan.