Stäng fönster Ovanåker kn, OVANÅKERS KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Ovanåkersbygden ligger i Hälsinglands västra del och präglas av ett varierat sjö- och älvlandskap. Här finns gott om äldre och värdefull bebyggelse som sammanhänger med jordbruksnäringen. Landskapet närmast kyrkan har påverkats av läget vid Voxnans dalgång med bördig jord och öppet landskap som följd. Gårdarna är stora med ståtliga mangårdsbyggnader och flertalet ekonomibyggnader. Ovanåkers kyrka ligger idag mellan den gamla landsvägen och riksväg 50 mellan Edsbyn och Bollnäs. Intill kyrkan finns den gamla prästgården med tillhörande ekonomibyggnader. Idag är pastorsexpeditionen inrymd i prästgården. Väster om kyrkan ligger församlingshemmet. Området väster om kyrktomten har parkkaraktär med klippta gräsytor och en liten springbrunn. Upp till kyrkan leder en björkallé. Ovanåkers första kyrka, ett träkapell uppfört 1621-25, stod strax söder om den nuvarande kyrkan. Det gamla kapellet revs dock när den nya kyrkan stod klar.