Stäng fönster Emmaboda kn, LÅNGASJÖ KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Långasjö kyrka, med kyrkogård, ligger centralt placerat i det långsmala samhället. Precis väster om kyrkan finns Långasjön som nyligen restaurerats och kring vilken man anlagt vandringsled med lusthus. Till kyrkomiljön hör förutom kyrka, kyrkogård och bårhus även sockenstugan och de gamla kyrkstallarna, byggda vid 1800-talets mitt. I kyrkans närmiljö finns också en skola byggd på 1960-talet och en bankbyggnad uppförd vid 1900-talets mitt.

Strax öster om vägen genom samhället finns hembygdsföreningens område med kyrkstallarna som flyttades och byggdes om till vandrarhem på 1960-talet, samt en ditflyttad bykstuga som tidigare hört till prästgården. Gamla brandstationen i området tillhör numera Långasjö församling. Vägen genom samhället gick fram till 1960-talet mellan kyrkan och sockenstugan. Här fanns också en halvkilometerlång kyrkallé. När vägen drogs om flyttades den norra längan av kyrkstallarna, den som byggdes om till vandrarhem, medan de två södra längorna revs. En ny allé av 110 lindar planterades på 1970-talet längs den nya vägsträckningen och utgör idag en tydlig markering av samhällets huvudled. Där vägen nu går fram strax sydost om kyrkan låg gamla prästgården. Den nya prästgården uppfördes 1920 i närheten av platsen för den gamla.

Såsom vanligt är har sockenstugan haft många funktioner genom åren. Huset byggdes som skola år 1866 och fungerade även som lärarbostad och barnmorskebostad. Under en period fanns en gymnastiksal tillbyggd i vinkel till byggnaden. Under vissa perioder har huset även fungerat som kommunalhus och bankhus. I källaren fanns badstuga för skolbarnen. Skola fanns i huset ända till 1960-talet då den nuvarande skolan byggdes på en arrenderad åkermark. Nu brukas sockenstugan som församlingshem. I källaren har församlingen personallokaler för vaktmästare. Marken kring kyrkan, sockenstugan och kyrkogården ägs av församlingen.

Området norr om kyrkogården, längs med sjön, utgörs av hagmark med lövträd. Området kallas klockbolet då en klockstapel ska ha stått norr om kyrkan långt tillbaka i tiden. Mellan kyrkan och sockenstugan finns ett monument kallat Emigrantstenen.