Stäng fönster Ovanåker kn, VOXNA KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
I Hälsinglands sydvästra hörn och omgiven av vida skogsmarker ligger Voxna socken, som fått sitt namn av älven Voxnan som rinner genom bygden. Voxnan betyder ”ån som lätt svämmar över” och namnet är känt sedan medeltiden. År 1726 anlades Voxna järnbruk med både masugn och hammare, som hade sin storhetstid under 1700- och 1800-talen. De centrala delarna av Voxnabruk, som centralorten i socknen kallas, utgör riksintresse för Kulturminnesvård (K 580) och inom området finns många välbevarade byggnader, exempelvis herrgården och smedjan, vilka båda är byggnadsminnen. Voxna kyrka är belägen på en liten höjd söder och väster om den s.k. Sälmån samt intill stora vägen till Voxnabruk. Kyrkomiljön utgörs av kyrka, gravkapell och ekonomibyggnad samt kyrkogård.

En knapp kilometer nordväst om kyrkan är den före detta prästgården i Voxna är belägen. Den nuvarande byggnaden som även tidigare inrymt pastorsexpedition uppfördes på 1950-talet, men på gården finns två rödmålade vinkelbyggda flygelbyggnader varav den östra troligen är länets äldsta bevarade skolbyggnad, då den fungerade som skola 1830-1853. Strax intill ligger församlingshemmet.