Stäng fönster Ovanåker kn, ÖJUNGS KAPELL KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Långt in i länets västra skogsbygd ligger den lilla byn Öjung. Trakten kring Öjung utgjordes tidigare av fäbodställen som med tiden fick permanent bosättning. Byn Öjung fick permanentbebyggelse först under 1700-talets slut. Vid tiden för kapellets uppförande levde byns invånare under knappa förhållanden med mager jord och småskaligt jordbruk som följd. Efter Laga skifte blev stora delar av skogen uppköpt av skogsbolagen, och under denna tid ökade inflytningen till orten. Vid Öjungs strand fanns tidigare en vattensåg, som kom att användas för kapellbygget. Övrig bebyggelse är relativt småskalig och har nybyggarkaraktär.

I samband med en pastoratsreglering år 1838 beslutades det att de avlägsna byarna i Ovanåkers nordöstra del även fortsättningsvis skulle tillhöra Ovanåkers socken. I samband med detta framkom dock en önskan om att få uppföra ett kapell med en begravningsplats i trakten av Öjung för att man skulle slippa den långa och besvärliga vägen ner till sockenkyrkan.

Kapellet ligger synligt på en kulle över byn, omgiven av naturlig skogsterräng. Fram till kapellet leder en liten grusväg. Direkt öster om kyrkan finns en äldre bod samt en yngre byggnad med TC utrymmen. År 2000-2001 anlades en parkeringsplats väster om kyrkogården.