Stäng fönster Sandviken kn, HAMMARBY KAPELL KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Gästrike-Hammarby är sedan lång tid tillbaka en bruksort, först omnämnd på 1500-talet, med en tydligt avläsbar historia i den byggda miljön. Genom samhället rinner Hammarbyån från Ältebosjön i väster ut i Gavelhytteån, vilken var avgörande för brukets framväxt. Söder om ån ligger Hammarbys äldre bebyggelse och norr om den yngre. Kapellet ligger på den södra sidan, på en höjd strax öster om herrgården och väster om det forna bruket, numera fabriks-område. Väl synlig från byn ligger byggnaden i nära anslutning till bostadsbebyggelsen, orienterat i nordväst-sydostlig riktning. Kapelltomten sluttar nedåt i norr och begränsas till ett område i direkt anslutning till kapellet utan andra byggnader eller gravar.