Stäng fönster Lund kn, NORRA NÖBBELÖVS KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Norra Nöbbelöv var tidigare en landsortssocken men är idag en medelstor stadsdel i norra Lund, där bebyggelsen främst utgörs av småhus- och radhusområden tillkomna under 1950- och 1970-talen. Norra Nöbbelövs kyrka ligger i stadens absoluta utkant, varför kyrkoanläggningens direkta närmiljö ännu har en lantlig karaktär med kringliggande gårdar och öppen odlingsmark i norr. I närheten ligger också naturområdet Nöbbelövs mosse, som sedan 2014 är skyddat som naturreservat. Byns före detta skola med dess gamla skolträdgård fungerar idag som församlingsgård och ligger väster om och i direkt anslutning till kyrkogården.
Arkeologiska undersökningar visar att platsen för Norra Nöbbelövs kyrka varit en vikingatida eller tidigmedeltida bosättning, och sedan dess har området troligen varit bebodd permanent. Det tidigast kända sockennamnet Nyböle har betydelsen ”den nya boplatsen”. Andra namnformer som använts genom åren är bl.a. Nybele, Nøbele, Nibølle, Nibbele och Nöbbelöf. 1886 beslutades att socknen skulle benämnas Norra Nöbbelöv för att särskilja den från andra orter med namnet Nöbbelöv.
Slaget vid Lund 1676 är ett av historiens blodigaste slag på nordisk mark och spelade en utslagsgivande roll för Skånes permanenta övergång från Danmark till Sverige. Vid grävningsarbeten för kyrkans tillbyggnad 1995 påträffades en massgrav på kyrkogården som sannolikt härrör från den avgörande striden som stod på markerna mellan Nöbbelöv och Vallkärra.