Stäng fönster Lund kn, SANKT HANS KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Långt in på 1900-talet bestod området som idag utgör stadsdelen Norra Fäladen av betes- och åkermark dit stadens invånare kunde leda ut sina kreatur på bete. 1794 delades området upp i mindre lotter som fördelades bland stadens gårds- och husägare.

I området låg även Sankt Hans källa, vars vatten ansågs särskilt hälsosamt. Härifrån härrör alltså kyrkans namn. Vid källan firades den danska Sankt Hans-högtiden till Johannes döparens lov, en högtid som sammanfaller med det svenska midsommarfirandet. Traditionen att fira högtiden vid Sankt Hans källa pågick fram till 1800-talet, alltså långt efter det att Skåne blivit svenskt, och bestod i att lundaborna begav sig ut till Sankt Hans där man tände en brasa, dansade och sjöng.

Sankt Hans kyrka planerades och byggdes som en del av centrumanläggningen för stadsdelen Norra Fäladen som byggdes upp under senare delen av 1960-talet och första delen av 1970-talet. Området hade en strategisk placering i och med dess närhet till det då nyligen utbyggda lasarettet och Lunds tekniska högskola, vilka båda hyste stor personal och många studenter.

Området lades ut efter miljonprogrammets planeringsideal med strikt funktionsseparering där bostäder, kommers och service hölls åtskild. Centrumanläggningen ritades av arkitekterna Yngve Lundquist och Hans Rendahl. Huvudarkitekt för kyrkan vad Hakon Ahlberg även om Lundqvist och Rendahl var delaktiga också i kyrkobygget. Kyrkan stod färdig 1971 och är torgets mest framträdande byggnad. Markbeläggning på torget består av stora kvadrater av rött tegel som ramas in av grå gatsten.

Kyrkan är sammanbyggd med församlingshemmet som står söder om kyrkan. På torgets övriga sidor finns centrumanläggningens servicebyggnader och butikslokaler. 2011 uppfördes ett sjuvåningshus, i folkmun kallat ”Fäladsskrapan”, mellan Fäladstorget och Fäladsgården som även den ritades av Lundquist och Rendahl.