Stäng fönster Sandviken kn, ÖSTERFÄRNEBO KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Vid korsningen av landsvägarna mellan Sandviken-Österfärnebo och Gysinge-Horndal ligger Österfärnebo kyrka i ett öppet odlingslandskap med Fängsjön i södra fonden. Den tidigare sträckningen av landsvägen delade kyrkomiljön i två delar, den östra med kyrkan och den västra med gamla kyrkogården. Sedan 1925 är miljön samlad och landsvägen ersatt med en bred grusad gång. Den föregående medeltida kyrkan hade sin plats längs vägen på gamla kyrkogården, men av den finns idag inget bevarat. Byggnaderna inom området har ett tydligt gemensamt stilmässigt motiv och består av, utöver kyrkan, ett gravkapell, ett transformatorhus samt ett sockenmagasin i söder. Mellan kyrkan och magasinet finns också en minneslund.