Stäng fönster Sigtuna kn, HUSBY-ÄRLINGSHUNDRA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Husby-Ärlinghundra kyrka ligger vida synlig i ett öppet slättlandskap inte långt från Arlanda flygplats. Bebyggelsen kring kyrkan utgörs av en bymiljö med äldre karaktär varigenom en väg slingrar sig på ett ålderdomligt sätt. Nära kyrkan ligger, på ett i äldre tid karaktäristiskt sätt, prästgården och två skolbyggnader varav Husby gamla skolbyggnad är en av landets äldsta landsbygdsskolor och byggnadsminne.

Kyrkoanläggningen utgörs av den medeltida kyrkan omgiven av en bogårdsmur med utanförliggande större utvidgningar av kyrkogården. Klockstapeln och en rödfärgad bod ligger straxt utanför bogårdsmurens syd-östra del. Innanför muren på kyrkogårdens syd-östra hörn ligger kyrkans redskapsbod. På kyrkplan med huvudingång genom bogårdsmuren ligger församlingshemmet.

Kyrkomiljön ingår i ett område av riksintresse för kulturmiljövården (Odensala-Husby-Ärlinghundra).