Stäng fönster Stockholm kn, HJORTHAGENS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Stadsdelen Hjorthagen ligger på en höjd, Jägarberget, i nordöstra delen av Stockholm. Norra Djurgården fungerade under 1800-talet som inhägnad för den kungliga djur- och jaktparkens hjortstam, vilket gav namnet Hjorthagen. 1889 köptes marken av Stockholms stad för industribebyggelse. Den tidigaste bostadsbebyggelsen från 1890-talet var tvåvånings hyreskaserner av trä som numera är rivna. Kvar finns två- och trevåningshus från olika perioder av 1900-talet, många med hög arkitektonisk kvalitet och stort kulturhistoriskt värde.

De första invånarna var familjer med arbete vid Värtahamnen, anlagd under 1880-talet, gasverket från 1890-talet eller elverket byggt 1900, vilka alla ligger i eller nära Hjorthagen. På 1930-talet byggdes flera kvarter med smalhus, det s k Abessinien, på initiativ av gas- och elverksanställda.

Kyrkan ligger högst upp på Jägarberget, i öster. Förutom i väster, där flerfamiljs hus i rött tegel från 1960-talet ligger, är kyrkotomten omgiven av Hjorthagsparken och Dianaparken. Det är grönområden som brant sluttar ned mot Ropsten. Sydväst om kyrkan reser sig en väldig skorsten som hör till Värtaverket.

Kyrkotomten anlades omsorgsfullt då kyrkan byggdes med trappor och murar av granit, grusade eller kalkstensbelagda gångar och några specialutformade lyktor. År 1925 tillkom en lykta och grindarna av smide efter ritningar av Gustaf Lindgren. På de gräsbevuxna slänterna växer buskar och träd. Direkt öster om kyrkan ligger det putsade, envånings församlingshuset, ritat av Erik Lundroth 1902. Det innehöll bl a prästbostad och en lässal för barn. Salen fungerade som gudstjänstlokal från 1904 till 1909 då kyrkan invigdes.