Stäng fönster Lund kn, STÅNGBY KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Stångby kyrkby ligger omkring 10 kilometer norr om Lunds stads stadskärna. Två kilometer österut ligger Stångby stationssamhälle som tillkom vid sekelskiftet 1900 då södra stambanan byggdes ut med dubbelspår. Omgivningarna består av fullåkersbygd med mindre byar och ensamgårdar. De öppna åkerfälten nordväst om Stångby avbryts av en lång pilevall som bildar allé längs den tidigare kyrkstigen. Träden planterades i samband med skiftet på 1820-talet och sägs utgöra Skandinaviens längsta pileallé.

Stångby kyrkby har liksom sin kyrka en historia som sträcker sig tillbaka till romansk tid. Dagens kyrkby är placerad i en vägkorsning med tillfartsleder från öst, väst och söder. Bebyggelsen är samlad kring bygatan och kyrkan, och består av några äldre gårdar och gatehus samt skola och en smedja. Merparten av byggnaderna tillkom under 1800-talet och är uppförda med korsvirkesteknik eller tegel.

Innan enskiftet 1815 bestod byn av närmare 20 gårdar, vilka var placerade med kyrkan i mitten. Enligt husförhörslängderna bodde 369 personer i Stångby kyrkby år 1812. Vid skiftet flyttades några av gårdarna ut. Hundra år senare bestod byn enbart av sju gårdar.

Arkeologiska fynd visar att området varit en boplats åtminstone sedan stenåldern. Enligt traditionen ska två fruar i Stångby haft varsin hund som jämnt och ständigt slogs. Fruarna blev av denna anledning ovänner så till den grad att de inte längre tålde att gå i samma kyrka. Det sägs att den ena därför lät uppföra Stångby nuvarande kyrka, vilken dateras till 1100-talet. En variant av historien är att damen inte var välkommen
i kyrkan i sällskap med in hund och att hon därför ska ha ha uppfört en egen kyrka.

Stångby stationssamhälle har under de senaste åren byggs ut till stora delar med nya bostadshus. Stångby kyrkby är emellertid utpekat som riksintresse för kulturmiljövården och kommunen är restriktiv med att tillåta nybyggnader i byn.