Stäng fönster Stockholm kn, KUNGSHOLMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Kungsholms kyrka ligger i Stockholms innerstad på östra delen av Kungsholmen vid Hantverkargatan, en av stadsdelens huvudgator. Bebyggelsen väster och norr om kyrkogården utgörs av 5–6 våningar höga bostadshus uppförda från 1870-tal till 1930-tal. Söder om kyrkogården, på andra sidan Hantverkargatan, ligger f d Folkskoledirektionens kontorsfastighet från 1950-talet, idag Ekobrottsmyndigheten. I öster, på Kaplansbacken, finns en anläggning som delvis är uppförd på 1810-talet. Den rymmer numera Stiftelsen Höstsol med äldreboende för skådespelare. I grannskapet finns en rad monumentala byggnader och för staden viktiga institutioner såsom Stockholms Rådhus, Stadshuset, Stadsarkivet, f d Kungliga Myntet och Serafimerlasarettet. Kyrkans omgivningar utgörs således av mycket blandad bebyggelse både när det gäller ålder och funktion