Stäng fönster Lund kn, VALLKÄRRA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Vallkärra kyrkby ligger omkring 5 kilometer från Lunds stadskärna i slättbygdslandskapet norr om staden. Socknen består byarna Vallkärra och Vallkärratorn belägna i fullåkersbygd. Kyrkan och kyrkogården är centralt placerade utmed den gamla landsvägen från Lund till Landskrona som leder genom byn.

Fornfynd som påträffats i nuvarande Vallkärra by visar på att området varit en boplats sedan stenåldern. I ett domstolsprotokoll från 1726 omnämns att en bronsåldershög på Vallkärra kyrkogård skattsökts. Några spår efter högen är idag inte synliga.

1676 utkämpades slaget vid Lund mellan Sverige och Danmark, vilket anses vara ett av historiens blodigaste slag på nordisk mark. Den avgörande striden, som blev utslagsgivande för Skånes permanenta övergång till Sverige, stod på markerna mellan Nöbbelöv och Vallkärra. Vallkärra brann då ner sedan danskarna tänt eld på byn. Då inga noteringar finns om att kyrkan skulle ha skadats vid slaget antar man att den klarade sig undan härjningarna.

Bevarade kartor från 1774 visar att byn vid storskiftet bestod av nio kringbyggda gårdar och ett tjugotal gatehus. Efter enskiftet 1812 fanns enbart fyra gårdar och ett fåtal gatehus kvar i bykärnan.

Någon gång i mitten av 1870-talet utbröt en brand som ödelade många av byns hus. Idag består den lilla byn främst av en- och en halvplansvillor i rött tegel med sadeltak. Under slutet av 1960-talet tillkom ny bebyggelse på Möllebacken.