Stäng fönster Stockholm kn, OSCARSKYRKANS KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Oscarskyrkan ligger i Stockholms innerstad, i sydöstra delen av Östermalm där Storgatan och Narvavägen möts. Narvavägen var en av de breda trädplanterade esplanader som kom till under 1800-talets sista decennier och är tillsammans med den närbelägna Strandvägen en av stadens paradgator med sina monumentala bostadspalats från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.

Närmast österut ligger resterna av det gamla Fredrikshovs slott med anor från 1660- och 1770-talen. Västerut, på andra sidan Narvavägen, ligger de f d kasernerna och stall till Livgardet för häst från tidigt 1800-tal, sedermera Riksantikvarieämbetet, samt Historiska museet från sent 1930-tal.

Precis norr om kyrkan, med adress Fredrikshovsgatan 3, uppfördes 1904–07 Oscars församlingshus ritat av arkitekterna J O Grundström och L Peterson. Det rymmer idag pastorsexpedition och tjänstebostäder. Tvärs över gatan ligger Oscars församlingshem, byggt 1933 med L I Wahlman som arkitekt.