Stäng fönster Sigtuna kn, VALSTA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Valsta kyrka ligger i Valsta bostadsområde ca 2 km sydväst om Märsta centrum i Sigtuna kommun. Husen i området är byggda på 1960-, 70- och 80-talen. I anslutning till bostäderna finns service i form av centrum med butiker, skolor, bibliotek o s v. Området är naturnära beläget med omkringliggande skog. Centrumtorget är kringbyggt av envåningsbyggnader som Valsta kyrka med tillhörande församlingsbyggnad, skol- och biblioteksbyggnader samt centrumanläggningen.

Kyrkan och församlingsbyggnaden är byggda i souterräng och tar vara på terrängens förutsättningar där både nedre och övre planet har markkontakt. En trappa mellan församlingsbyggnaden och kyrkan leder från det nedre planet upp mot torget. Kyrkan är fristående men en smal utvändig gång med skärmtak förbinder byggnaden med församlingslokalerna. Till kyrkoanläggningen hör även en fristående kampanil med en tvärställd placering på torget.

Torget är lagt med betongplattor och har en alléplantering. Marken intill anläggningen mot norr och öster är gräsbeväxt, med ett antal höga tallar, fram till en väg.