Stäng fönster Stockholm kn, S:TA BIRGITTA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
S:ta Birgitta kyrka är belägen uppe på en höjd ovanför Mälaren, inte långt från Nockebybrons östra fäste, söder om Drottningholmsvägen och strax bortom Nockebybanans slutstation. Församlingsbyggnaden, som är placerad parallellt med Drottningholmsvägen, fungerar som en bullerskärm mot den hårda trafiken. En gångbro möjliggör passage över vägen till och från Nockebyhov, norr därom. Merparten av bebyggelsen i Nockeby utgörs av enhetligt utformade villor från åren omkring 1930.

Mellan kyrkan och spårvagnshållplatsen reser sig en upp till sju våningar hög anläggning med pensionärsbostäder i mörkt tegel. De byggdes av Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux 1966–75 efter ritningar av arkitekterna Backström & Reinius. Samma arkitekter ritade några år senare även Nockebyhus, pensionärshemmet på andra sidan Drottningholmsvägen. Med sin långa något böljande fasad i rött tegel utgör det ett dominant inslag i miljön kring bron.