Stäng fönster Stockholm kn, TYSKA S:TA GERTRUDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Tyska kyrkan ligger i Gamla Stan i centrala Stockholm. Den medeltida stadsplanen med sina smala gränder är välbevarad. Innanför försvarsmurar gick gatorna med mjuka svängar längs åsryggen och utanför muren sträckte sig Väster- och Österlånggatan. Vinkelrätt från dessa gator gick gränder ned till stränderna. Denna struktur finns kvar än idag liksom Stortorget och de två kyrkorna, Tyska S:ta Gertruds kyrka och Storkyrkan.

Många av Gamla Stans byggnader har medeltida murverk kvar, men har fått sin fasadutformning under 1600–, 1700- och 1800-talen. Tyska kyrkan ligger centralt i Gamla stan omgiven av putsade flerfamiljshus. Nordost om kyrkan, vid Tyska vändplan, ligger ett trevånigt hus som fått sin rokokoform med avrundat hörn på 1760-talet. Det ritades av J W Dimling för församlingen.

Kyrkan är skyddad enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen. Kyrkan ligger i Gamla Stan, ett område av riksintresse för kulturmiljövården.