Stäng fönster Stockholm kn, VANTÖRS KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Vantörs kyrka ligger i Högdalens centrum, söder om Stockholms innerstad. Stadsplanen för centrumanläggningen är ritad av Sven Markelius och fastställdes 1958. På ett tidstypiskt sätt drogs tunnelbanan fram under centrumbebyggelsen för att fortsätta i ytläge. I centrum byggdes 1–2-våniga byggnader med butiker, kontor, idrottshall, skola och ett 13 våningar högt bostadshus som markerar centrum.

Kyrkan ligger i fonden av Högdalsgången, det centrala gångstråket som delvis blev glastäckt 1995. Närmast öster om kyrkan ligger en av centrumbyggnaderna (tidigare varuhuset Tempo) och Högdalsplan, ett torg belagt med smågatsten, mönsterlagt i grått och vitt. Norr om kyrkan ligger f d Högdalens skola byggd 1957–59 efter ritningar av Carl Nyrén. Den tvåvåniga, putsade byggnaden upphörde att vara skola 1975. Väster om kyrkan, på en högre nivå än Högdalsplan, sträcker sig Önskehemsgatan med f d Högdalens sjukhus på andra sidan gatan.