Stäng fönster Västerås kn, BADELUNDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Badelunda socken omfattar dels landsbygden nordost om Västerås, dels stadens östra ytterstadsdelar, samt Björnön i söder. Socknen är fornlämningsrik, med bland annat de kända järnåldersgravfälten vid Anundshög, ett 50-tal påträffade redskap från stenåldern och Västmanlands hittills enda dokumenterade stenkammargrav. Kyrkplatsen har varit bebyggd sedan järnåldern.

Den historiska bebyggelsen har varit samlad i byar, som funnits i stort antal men splittrats och reducerats genom 1800-talets skiftesreformer. Flera av socknens större gods gick förlorade under 1900-talet då staden behövde mer mark för att expandera.

Landsbygden runt sockenkyrkan domineras av den nord - sydgående Badelundaåsen, som alltsedan förhistorisk tid tjänat som kommunikationsled och erbjudit bra mark för tidig bosättning. Fornlämningsförekomsten, odlingslandskapet och äldre vägsystem är främsta motiv till att området klassats som riksintresse för kulturmiljövården. Av den historiska kyrkbyns bebyggelse återstår den f d prästgården direkt söder om kyrkan, f d skolhus på andra sidan om förbipasserande väg, samt en likvagnsbod som omvandlats till maskin- och redskapsförråd. Fram till 1972 fanns även en länga kyrkstallar. Den tidigare prästgården ligger i nära anslutning på kyrkogårdens södra sida.